Strømmens dag markeres 23. januar

Strøm gir oss lys, varme og opplevelser døgnet rundt – hele året. Strøm er viktig i dag, og blir enda viktigere i morgen for å løse klimaproblemene. Fredag 23. januar markeres Strømmens dag.

I år er det 130 år siden Norges første kraftverk med privatkunder startet opp. Siden den gang er det bygget ut nærmere 1000 kraftstasjoner i Norge og et kraftnett som i lengde går nær åtte ganger rundt ekvator, for å sikre at vi alle får den strømmen vi trenger i hverdagen.

– Uten strøm ville vi verken hatt mobiltelefon, elektrisk oppvarming, opplyste gater eller moderne sykehus. Strømmen har gjort hverdagen vår både enklere, tryggere og morsommere. Men ettersom strømmen er usynlig, får den lite heder og ære, sier konsernsjef i SKS, Steinar Pettersen.


Del din #strømglede og #sksenergi – vinn iPad Mini!

Hva er din elektriske favoritt? Kaffetrakteren på kjøkkenbenken? Varmekablene på badet en tidlig vintermorgen? Verktøyet som gjør jobben din så mye enklere? TV-en med "gullrekka" på fredagskvelden? Eller kanskje du har et elektrisk apparat du ikke kan leve uten?

Ta bilde av deg selv med din elektriske favorittdings, skriv en kort forklaring og del den med emneordene #strømglede og #sksenergi på Instagram eller på facebook.com/strommendsdag og facebook.com/saltenkraftsamband innen utgangen av 23. januar. Beste bilde premieres med en iPad mini 3, mens 10 vinnere får en smart batteripakke med reservestrøm til mobilen.

 – Strømmen gir oss ikke bare komfort i hverdagen, den er også blitt en viktig del av klimaløsningen. Over hele verden investeres det i fornybar energi for å kunne redusere den fossile energibruken og dermed kutte utslippene av skadelige klimagasser, påpeker Pettersen.

De kommende årene skal det investeres store beløp i kraftsystemet også i Norge, både for å styrke forsyningssikkerheten og bidra til mer klimavennlig energibruk. SKS-konsernet har flere store kraftutbyggingsprosjekter på gang. Steinåga kraftverk i Beiarn ble ferdigstilt i 2014. Det samme gjelder Storelvvatnet kraftverk i Sulitjelma som er klart for prøvedrift. Bygging av Govddesåga kraftverk i Beiarn ble igangsatt i 2013 og skal være ferdig sommeren 2016. I tillegg jobbes det med forprosjekt for eventuell utbygging av Smibelg og Storåvatn, som ved realisering vil ha en samlet årlig kraftproduksjon på om lag 200 GWh, noe som tilsvarer energiforbruket i om lag 10 000 husstander.r en smart batteripakke med reservestrøm til mobilen.