SKS tildelt Slavemerket

I forbindelse med det 51. Kobberløpet ble Slavemerket tildelt SKS, OL-vinner Ragnhild Haga og OL- og VM-vinner Didrik Tønseth.

Slavemerket
Didrik Tønseth (fra venstre), Ragnhild Haga og SKS v/Marit Westgård mottok Slavemerket i forbindelse med Kobberløpet 2019. Foto: Svein Spjelkavik.

Det startet som slavemerket ingen ville ha. I dag regnes det blant Sulis-folk som den høyeste utmerkelse som deles ut i gruvebygda. I forbindelse med helgas 51. Kobberløpet ble Slavemerket tildelt SKS v/Marit Westgård, OL-vinner Ragnhild Haga og OL- og VM-vinner Didrik Tønseth.

Utdelingen fant sted under festmiddagen på Scandic Fauske hotell lørdag kveld.

- Det er SKS som skal ha mye av æren for at Kobberløpet fremdeles eksisterer. Vi tenker på all velvillighet over mange mange år når rennet har vært arrangert. Det er ikke få timer de ansatte fra SKS har bidratt med i tillegg til utstyr. Dette er viktig og vi som bor i regionen ser at SKS er en stor støttespiller til mange lag og foreninger. Det er bare å bøye seg i støvet over den innsats som er gjort. Tusen tusen takk, sier Mona Mosti, daglig leder i Kobberløpet
 

Historien bak Slavemerket

Den utløsende årsaken til det historiske arbeideropprøret på Langvannsisen 13. Januar i 1907, var først og fremst det såkalte slavemerket gruvearbeiderne var blitt tvunget til å bære.

– Historien er sterk og det forhatte slavemerket gjorde vi om til vårt eget hedersmerke
                                                                                                                         Kjell Basse Lund 

Det var fra gruveledelsen ment som et slags tidlig stemplingskort som skulle hjelpe dem å holde styr på hvem som var i gruva til enhver tid. Blant arbeiderne ble det imidlertid oppfattet som en ydmykelse. Det å bære merket ble et tegn på underkastelse der bedriftsherrene kunne skalte og valte som de ville.

Men i bunnen for reaksjonen lå det nok oppdemmet sinne og misnøye gjennom mange år.