Prisfall på kraft i nord – lavest i moderne tid
Svært lave kraftpriser i Nord-Norge (NO4) gir pressede marginer, redusert utbytte og ulike premisser for samfunnsutvikling.

- Situasjonen begynner å bli kritisk sier konsernsjef i SKS, Liina Veerme.
I fjor og i år har vi prissikret en god del av vår kraftproduksjon så vi klarer oss relativt godt dette året. Langsiktig derimot, er det ikke bra for oss og øvrige kraftselskaper i landsdelen, sier Veerme.
Ønsker politisk fokus
De lave kraftprisene som har vært i vinter rammer også eier- og vertskommuner i Nord-Norge.
Veerme ønsker derfor økt politisk fokus på nasjonalt nivå for å utjevne forskjellene.
- De ekstremt lave strømprisene vil ramme velferden til kommunene og de offentlige eierne av kraftselskapene i Nord-Norge. Det igjen vil beklageligvis hardt ramme samfunnsutvikling og investeringer i kraft og industri, sammenlignet med kommuner i Sør-Norge. Fokus på «Norgespris» er ikke medisin for Nord-Norge. Vi mener det nå er helt avgjørende å bygge ut strømnettet med betydelig større utvekslingkapasitet mellom regionene, og sikre at ny industri kan få tilkobling i strømnettet regionalt. Dette haster, mener hun.
Det er forventet at prisene vil holde seg lave i Nord-Norge de kommende årene, sammenlignet med resten av Skandinavia. - Et prisnivå på 50-60 øre/kWh er nødvendig for å gi insentiver til langsiktige investeringer, sier Veerme.
Vanntap
Nivåene i SKS magasiner er stort sett på maksimalt nivå. Fyllingsgraden i NO4 er nå på 66,4 prosent, som er over historisk maksimum på 59,8 prosent, viser magasintall fra NVE.
Hittil har SKS sluppet ut rundt 20 GWh. Og mere vil det bli frem mot vårløsningen for å gjøre plass til smeltevann og nedbør.
- Vi pleier ikke å slippe ut vann på vinterstid, og fremover kommer det til å bli enda større mengder for å minimere risiko for potensiell skadeflom, sier hun. Vi snakker sannsynligvis om flere TWh som slippes forbi produksjon. Verdien av dette, dersom det ble produsert i Sør-Norge, er 600 millioner kroner per TWh.
Forbruk lar vente på seg
SKS har tatt grep gjennom å utsette investeringer. Veerme har tidligere vært optimistisk til forbruksvekst, men hun tror nå at den kommer til å drøye, blant annet med henvisning til Northvolts konkurs i Nord-Sverige. – Nå har kraftforbruket minsket betydelig, og Nord-Sverige har selv bygget mye vindkraft. De trenger ikke like mye kraft fra Nord-Norge som før.
– Det har blitt en stor dipp. Internasjonale investeringer forlater Norden og Europa generelt. Vi har fått flere henvendelser om SKS kan kjøpe helt eller delvis eksisterende vindparker. Internasjonale penger og aktører forlater Nord-Norge, sier Veerme.
FAKTA:
I første kvartal produserte Norge cirka 48 TWh med kraft, ifølge Nord Pool. Det er rekord for kvartalet.
De samme månedene eksporterte Norge 7,3 TWh, ifølge den samme databasen. Det er rekord for første kvartal og bare marginalt etter rekorden; tredje kvartal i våtåret 2020.
- Spotprisverdien av produksjonen i Sør-Norge er på nesten 26 milliarder kroner i første kvartal. Det er bedre enn i samme periode i fjor, og 55 prosent over gjennomsnittet de siste ti årene.
- Spotprisverdien av produksjonen i Midt-Norge og Nord-Norge til sammen, er på 2,7 milliarder kroner – altså en tiendedel av inntektene i sør. Dette er 40 prosent lavere enn gjennomsnittet de siste ti årene.
- Nord-Norge (NO4) ligger aller dårligst an. Spotprisverdien av produksjonen var i første kvartal på bare 660 millioner kroner – det suverent laveste i moderne tid.
Den samme kraftmengden levert i Sør-Norge (NO1) ville hatt en verdi på 5 870 millioner kroner.
På toppen faller nå fremtidsprisene for Nord-Norge. På to måneder har markedet for første kvartal neste år falt med hele 20 prosent, viser tall fra EEX.